Japan är ett riktigt spännande land som har mycket att erbjuda oss svenskar. Det finns allt från historiskt rika platser så som Kyoto till delar av Tokyo som erbjuder höga skyskrapor och den senaste teknologin. Oavsett intresse lär du hitta något som faller dig i smaken i din resa till Japan.

resa till japan

Man kan stöta på problem när man reser runt i Japan då nivån på engelska inte alltid är den bästa hos japaner. Är man i centrala Tokyo eller Kyoto och besöker de vanliga turistattraktionerna kan man säkert hitta japaner som pratar tillräcklig engelska för att föra en enklare konversation. Däremot kan det bli svårt om man ger sig ut på äventyr och besöker mindre kända ställen eller rör sig i områden där inte utlänningar (västerlänningar) brukar vistas. Däremot finns det något som väger upp det här med språksvårigheterna hos japaner, nämligen att de i princip alltid är villiga att hjälpa till. Så ett tips är att försöka hålla sina frågor eller liknande så enkelt strukturerade som möjligt. Frågar du om vägen, ha namnet på platsen nedskriven och ha en karta redo så ska du se att du får all hjälp du behöver att hitta stället du söker.

Ett tips till dig som kommer resa runt mycket med tunnelbana och tåg i Tokyo eller annan stor stad i Japan, finns det något som heter pasmo eller suica (heter det i Tokyo, beroende på delar av Japan kan namnen skilja sig) som är ett typ av kort som du laddar med pengar. Du behöver inte längre ta reda på vad det kostar att åka från ett ställe till ett annat, detta sköts nämligen automatiskt då du går igenom grindar både in- och ut från stationer, så den räknar helt enkelt ut hur långt du rest och drar pengar därefter från kortet. Kostnaden för kortet i sig brukar vara på 500 yen, 30-40 kronor beroende på aktuell valutakurs. Detta är ett hett tips då det även sparar mycket tid framför biljettautomaterna. Är du i Tokyo eller annan stor stad bör du alltid ha en tunnelbanskarta redo så att du kan planera din rutt. Det kan hända att man får byta en två gånger för att ta sig till sin destination.