Norge är ett av världens rikaste länder, inte bara i form av ekonomiska tillgångar – med världens fjärde högsta BNP per capita – utan även i form av naturliga underverk. Norge är verkligen förskönat med förbluffande natur, något som summerar alla anledningar till att besöka Norge. Trots det har vi här i detalj listat de topp sex anledningarna att besöka Norge.

Midnattssolens Land

Norge kallas ofta för midnattssolens land, och det av en god anledning – det är en av få platser i världen där, under sommarmånaderna, du kan se kontinuerlig sol i 24 timmar. Besök Norge mellan april och juli, eller till och med fram till sena augusti, och gör saker vid midnatt som du inte kan göra på många andra platser i världen, så som att spela golf, vandra eller fiska – allt under midnattssolens sken.

Fiske

Det finns flertalet alternativ när det gäller fiske i Norge. Du kan välja mellan Sötvattensfiske, laxfiske eller djuphavsfiske. Fiske är årtidsoberoende. Du kan fiska på vintern såväl som på sommaren. Det är en världsomspännande företeelse, det fiskas i alla länder, framför allt i Norge. Du behöver heller inte ha en båt för att fiska, även fast det självklart är roligare, men det går att fiska från stränder och bryggor. Vidare så fiskar både tjejer och killar. Och det bästa av allt – fiske lockar människor i alla åldrar. Och sen kanske det mest uppenbara, det är ju jäkligt spännande. Sist men inte minst så kommer du också ut i naturen. En sista sak, du fångar ju faktiskt mat som du kan tillaga.

Arktiska Äventyr

Tack vare sitt läge är Norge även en ypperlig plats för arktiska äventyr. Njut av de magiska vita slätterna i nordliga Norge på en hundsläde eller rensläde. Få en glimt av den magnifika kaskelottvalen utanför Vesterålens kust, eller simma med späckhuggare. Du kan även få chansen att fånga in den största torsken eller den största rödkrabban, som kan växa till upp till två meter i längd.

Du kan även bara sitta still och njuta kring en öppen eld i väntan på norrskenet. Detta ljusfenomen, som är en kombination av gröna, lila och röda nyanser, är lättast att se på platser där det inte finns mycket månljus under månaderna oktober, februari och mars. Skenet anses även vara världens äldsta och mest magnifika ljusshow som uppstår i oändligt många olika former vid varje tillfälle och som har inspirerat många sagor och legender som lever vidare än i dag, och vilka du säkerligen kommer att få höra om du stannar till i en Sameby i Karasjok.

Norges Berömda Fjordar

Norge är även känt för sina fjordar – u-formade dalar med havsvatten som formats när glaciärer har smält efter istiden. Faktum är att Norge har fler fjordar än något annat land i världen. De flesta hittar du i västra Norge och några av dem har utnämnts till världsnaturarv, som till exempel Geirangerfjorden och Naeroyfjorden. Sognefjorden är landets längsta och sträcker sig över 200 kilometer. Det är även världens näst längsta fjord.

Utöver fjordar finns många naturparker som erbjuder fantastiska vyer, vandringsleder och kampingplatser som du kan besöka när du är i Norge. Du hittar även möjligheter till att bestiga och vandra på glaciärer, som till exempel Austfonna, Europas största glaciär, så väl som många vattenfall att beundra, exempelvis Voringsfossen. En resa till ön Vega rekommenderas starkt, särskilt för de som vill uppleva att vara omgivna av olika sällsynta fågelarter, dramatiska landskap och häpnadsväckande vyer.

Skidåkning

Med sex månaders vinter, fantastiska backar och högvis av jättebra snö är det inte konstigt att Norge är ett populärt resmål för skidåkare. Här hittar du möjligheter till alla sorters skidåkning, inklusive alpint, längdskidor och till och med telemarksskidåkning. Du kan även åka snowboard och snowkiting. Populära skidorter i Norge inkluderar Hemsedal med närmare femtio olika backar, Oppdal som är perfekt för avancerade skidåkare, Norefjell som ligger nära Oslo, och Trysil som är landets största skidort.

Vikingarnas Land

En av Norges mest välmående tidsperioder i historien är vikingatiden. Även om landet uppenbarligen har kommit långt från att vara ett vikingarnas land, ett folk som var bra på handel och fruktade pirater, kan du fortfarande lära dig om de forna traditionerna när du besöker Norge och lära dig mer om vikingar i de många museer som finns, som exempelvis vikingaskeppsmuseet i Oslo, eller Lofotr-museet där du kan se en rekonstruktion av en vikingahövdings farm – den enda som fortfarande finns – samt autentiska vikingadräkter.