Om du ska åka utomlands med din bil så är det bra att göra några extra kontroller för att garantera att allt fungerar bra innan avgång. Om du har möjlighet till en service så är det den bästa möjligheten. Men det går även att göra alla kontroller själv utan att behöva betala någon.

Du behöver kolla så att bilen har olja, vatten och frostskyddsmedel om du ska åka någonstans kallt. Försäkra dig om att det inte finns några läckor och att du fyllt på med bränsle. Kolla även så att alla säkerhetsbälten och lås fungerar. Det kan vara smart att ta med lite extra bränsle och spolarvätska. Det är bra om däcken har bra grepp då väglagen kan se väldigt olika ut. Om vädret är dåligt behöves ett bra grepp och även om det är varmt och skiftar till kallt snabbt kan du få problem. Om du är orolig för dyra priser kan du kolla på dack-guru.se där du kan köpa däck till bra priser.

bilresa

Det är också bra att kolla så att ditt körkort gäller i det landet du ska åka till. Det kan vara möjligt att du behöver ett internationellt körkort. Du måste ta med dig ditt körkort och se till så att det är uppdaterat.

Se till så att bagaget du ska ha med dig får plats i bilen och att eventuella passagerare kan sitta komfortabelt. Om du kollar upp detta innan du packar in allt så kommer bilen inte vara farligt uppfylld med chans att bagage blockerar fönster och sikt. För att sikten ska vara så bra som möjligt, se till att alla fönster är rena och att du har rengöringsservetter med dig vid behov av rengöring under färden. Kontrollera även att lamporna är rena och att alla fungerar.

Det är också smart att ha med sig alla dokument till bilen så som logg, ägardokument, försäkringspapper och körkort. Förhoppningsvis kommer du ej behöva allt men det kan vara bra att ha med sig ifall det sker någon incident. Allt går snabbare att lösa om du har alla dokument med dig.